Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS usvojio tromesečni izveštaj Ministarstva

Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS usvojio tromesečni izveštaj Ministarstva

Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije kojim je predsedavala predsednica Odbora Maja Gojković, razmatrao je danas i usvojio Informaciju o radu Ministarstva zaštite životne sredine za period novembar i decembar 2018. godine i januar 2019. godine.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan predstavio je Odboru najznačajnije rezultate u radu po sektorima koje je Ministarstvo postiglo u ovom tromesečnom periodu. On je u obrazloženju izveštaja naglasio da je pored rada u legislativi i pripremi zakonskih propisa za oblast zaštite životne sredine, rad Ministarstva bio usmeren ka operativnom i praktičnom načinu delovanja, što je imalo za rezultat napredak u svim oblastima zaštite životne sredine. Među realizovanim aktivnostima Trivan je ukazao na pomake u uspostavljanju sistema za prečišćavanje otpadnih voda i upravljanja komunalnim otpadom gde je Ministarstvo odvojilo sredstva u iznosu od preko 450 miliona dinara za podršku lokalnim samoupravama u izradi projektno-tehničke dokumentacije; povećanje teritorije Srbije pod zaštitom i broja zaštićenih područja i otvaranje procesa redefinisanja statusa zaštićenih područja i zoniranja u skladu sa svetskim kriterijumima i standardima, intenzivnu međunarodnu saradnju i jačanje partnerske uloge Srbije u regionalnim i svetskim inicijativama na zaštiti životne sredine i prirode; stvaranje uslova za rešavanje višegodišnjih problema i realizaciju značajnih projekata, itd. Trivan je ukazao da je za ostvarivanje postavljenih ciljeva neophodno značajno pojačati administrativne kapacitete Ministarstva.

Predsednica Odbora Maja Gojković zaključila je na sednici da bi ubuduće izveštaji Ministarstva trebalo da budu što  konkretniji, i da jasnije predstave faze u kojima se nalaze nacrti zakonskih predloga koji se predlažu za oblast zaštite životne sredine.

Nakon rasprave na sednici, Odbor je usvojio Informaciju o radu Ministarstva zaštite životne sredine za period novembar i decembar 2018. godine i januar 2019. godine.