Obeležavanje Dana zaštite prirode

Obeležavanje Dana zaštite prirode

00111. aprila 1949. godine, tadašnji Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti, sada Zavod za zaštitu prirode Srbije, doneo je rešenje o zaštiti vodopada Velika i Mala Ripaljka na planini Ozren. To je bio prvi akt o zaštiti donet od strane ove ustanove i praktično početak institucionalnog rada na zaštiti prirode i izgradnji mreže zaštićenih područja Republike Srbije. Ta mreža danas broji oko 450 prirodnih dobara: nacionalnih parkova i parkova prirode, zaštićenih predela, rezervata i spomenika prirode, koji obuhvataju oko 662.402 hektara.

Od 2009. godine u skladu sa članom 106. Zakona o zaštiti prirode obeležava se 11. april Dan zaštite prirode. Tog dana se organizuju vaspitne, obrazovne, rekreativne, stručne i druge aktivnosti kojima se na primeren način podstiče i unapređuje zaštita prirode, jer upravo, zaštićena područja predstavljaju najbolja mesta gde se može pokazati koliko smo sposobni da ujedinimo i ostvarimo ciljeve zaštite i održivog razvoja, kroz saradnju svih releventnih subjekata,  ali i da svaki građanin naše zemlje treba da bude svestan značaja očuvanja prirodnih vrednosti, biodiverziteta i geonasleđa Srbije, i da svojim ponašanjem i svakodnevnim odnosom doprinese njihovom očuvanju i boljoj zaštiti.

U cilju obeležavanja Dana zaštite prirode u Parku prirode „Golijaˮ, Zavod za zaštitu prirode Srbije i JP „Srbijašume”, organizuju tribinu o značaju podrške i učešća lokalnih zajednica i javnosti u programima zaštite prirode. Tribina će biti održana u OŠ „Nedeljko Košanin” u Devićima, u okviru koje će biti prezentovani rezultati projekta „Monitoring medveda u Parku prirode Golijaˮ sa aspekta života ljudi na zajedničkom prostoru sa medvedom.

U Specijalnom rezervatu prirode „Goč-Gvozdacˮ će biti organizovana akcija pošumljavanja, uz učešće studenata Šumarskog fakulteta iz Beograda, a u Spomeniku prirode „Đavolja varošˮ biće izvedena akcija sađenja borova i cveća, kao i akcija čišćenja lokaliteta.

Upravljač Spomenika prirode Botanička bašta „Jevremovacˮ će organizovati besplatne obilaske zaštićenog područja u pratnji stručnih vodiča bašte u 11 časova i u 13 časova.

Upravljač PIO „Vlasinaˮ će obeležiti Dan zaštite prirode u Informativnom centru za zaštitu životne sredine na Vlasini Rid, u saradnji sa Osnovnom školom ,,Akademik Đorđe Lazarevićˮ gde će se održati čas za učenike osnovne škole, na kome će stručna služba sa čuvarima zaštićenog područja kraćim predavanjem zainteresovati najmlađe da razvijaju svest o potrebi zaštite i očuvanju prirode i životne sredine, nakon čega je planiran obilazak zaštićenog područja i upoznavanje sa najznačajnijim biljnim i životinjskim vrsta.

Javno preduzeće „Palić – Ludašˮ, upravljač pet zaštićenih područja u regionu Subotice, SRP „Ludaško jezeroˮ, SRP „Selevenjske pustareˮ i PIO „Subotička peščaraˮ planira predavanja koja će se održati u Vizitorskom centru „Ludašˮ sa učenicima osnovnih i srednjih škola na srpskom i mađarskom jeziku, na temu promocije zaštite prirode.

Obeležavanje ovog značajnog datuma organizuje se i u drugim zaštićenim područjima (SP „Prebrezaˮ, SP „Dunavski parkˮ, SRP „Titelski bregˮ, PP „Šargan - Mokra Goraˮ, SP „Risovačaˮ), sa učenicima osnovnih škola, uz edukativna predavanja na temu zaštite prirode, upoznavanja učenika sa konceptom zaštite životne sredine i obilascima zaštićenih područja, prezentacijama značaja očuvanja prirodnih vrednosti i važnosti očuvanja prirode.

Upravljač SP „Slapovi Sopotniceˮ će u saradnji  sa lokalnom televizijom TV Forum na prigodan način, kroz dnevne informativne emisije ukazati na značaj očuvanja prirode i potrebi za promenom mišljenja i ponašanja u vezi zaštite prirode.

Ostala zaštićena područja će obeležiti ovaj datum radnim akcijama čišćenja zaštićenih područja i okoline, u saradnji sa volonterima, lokalnim stanovništvom i udruženjima građana koja se bave zaštitom životne sredine (SRP „Uvacˮ, SP „Resavska pećinaˮ, PIO „Dolina Pčinjeˮ, SP „Stopića pećinaˮ, SRP „Carska baraˮ, „NP Đerdapˮ).