Nema zaštite životne sredine bez razvoja i dosledne primene ekološkog prava

Nema zaštite životne sredine bez razvoja i dosledne primene ekološkog prava

Razvijanje zakonodavstva u oblasti zaštite životne sredine i dosledna primena ekološkog prava u Srbiji predstavljaju osnovni preduslov izgradnje uređenog društva sa zdravijom životnom sredinom, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na današnjoj svečanosti povodom otvaranja Žan Mone katedre za evropsko ekološko pravo i početka rada pete generacije studenata Pravne klinike za ekološko pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Obraćajući se studentima četvrte generacije i nove, pete generacije ovog jedinstvenog obrazovnog programa, ministar je ukazao da je izgrađen pravni sistem osnova svakog društva i njegovog napretka. Kada je u pitanju životna sredina, čije je stanje danas uslov životnog standarda i zdravlja stanovništva, pravni sistem je tim značajniji. On je naveo primer akcija uklanjanja opasnog otpada koje je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine, a koje je uspešnom saradnjom sa nadležnim pravosudnim organima dovelo do prvih slučajeva pokretanja krivičnih i pretkrivičnih postupaka zbog krivičnog dela protiv životne sredine u više gradova Srbije, i prvih presuda koje predstavljaju svojevrsni presedan u domaćoj sudskoj praksi.  Trivan je dodao da ovakve akcije, ali, pre svega, rad na pripremi brojnih zakonskih akata i usaglašavanju nacionalnih zakonskih propisa sa pravnim tekovinama Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine, potvrđuju intenzivnu angažovanost Ministarstva na izgradnji ekološkog pravnog sistema.

Ministarstvo je, prepoznajući značaj pravne struke, sa Pravnom klinikom uspostavilo višegodišnju saradnju, kako je rekao Trivan, i pozvao studente da se volonterski angažuju i steknu jedinstvena iskustva uključujući se u rad Ministarstva na izradi zakonskih propisa u zaštiti životne sredine. Za postizanje rezultata, potrebno je kadrovsko jačanje Ministarstva i angažovanje mladih stručnjaka koji će se dalje usvršavati u ovoj oblasti, razvijati svoja znanja i ispunjavati zadatke koji se nalaze pred ovom oblašću u narednim decenijama, istakao je ministar.

Ukazujući da nema napretka i razvoja bez želje za promenom, ministar je pozvao studente da se uključe u akcije i angažuju u aktivnostima koje vode zravijoj životnoj sredini, i polazeći od svog neposrednog okruženja, aktivno menjaju svet na bolje. Naglašavajući koliko je važno da građani imaju pravovremenu i istinitu informaciju o stanju životne sredine, Goran Trivan je ukazao i na ulogu svih institucija pravnog sistema u promeni svesti građana.

Pored ministra Gorana Trivana, i domaćina svečanosti prof. dr Mirjane Drenovak-Ivanović, na otvaranju su se obratili dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Zoran Mirković, šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Oricio, stalna predstavnica UNDP Fransin Pikap, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, generalni sekretar Stručne službe zaštitnika građana Olja Jovičić, kao i iz advokatske kancelarije Đorđević, prve advokatske kancelarije specijalizovane za ekološko pravo.

Pravna klinika za ekološko pravo otvorena na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu bavi se usavršavanjem studenata u oblasti ekološkog prava, ali i davanjem pravnih saveta i pružanjem opštih pravnih informacija u oblasti ekološkog prava, i drugim postupcima u vezi sa ekološkim pravom. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je odlukom Evropske komisije u okviru ERAZMUS+ programa dobio Žan Mone Katedru za evropsko ekološko pravo, kojom predsedava prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović, i koji bi trebalo da traje do septembra 2022. godine.