Natura 2000 dan na Evropskoj zelenoj nedelji

Натура 2000 дан на Европској зеленој недељи

Natura 2000 dan na Evropskoj zelenoj nedelji

U okviru Evropske zelene nedelje danas je predstavljen projekat „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu. Događaj su otvorili državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković i šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom.

Natura 2000 dan na Evropskoj zelenoj nedeljiDržavna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković rekla je da je zaštita prirode i biodiverziteta izuzetno važna tema za Srbiju i za održiv razvoj zemlje, kao i za Poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine i klimatske promene.
 
- Ministarstvo zaštite životne sredine ubrzano radi na unapređenju primene EU zakonodavstva u ovoj oblasti. Doneli smo Zakon o klimatskim promenama, u proceduri su izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode, radimo na novoj Uredbi o ekološkoj mreži i usvajanju Uredbe o oceni prihvatljivosti. ​Natura 2000 dan na Evropskoj zelenoj nedelji [Kliknite i povucite da bi pomerali] ​Zaštita prirode je za nas od izuzetnog značaja i želim da zahvalim evropskim partnerima na velikoj podršci koju nam u ovoj oblasti pružaju, kako u usklađivanju propisa, tako i kroz projekat „EU za Naturu 2000 u Srbiji“. Srbija ima bogat biodiverzitet, jer kod nas živi oko 43 odsto vrsta koje naseljavaju Evropu. Zato nam je značajna podrška kroz ovaj projekat da identifikujemo potencijalna područja Natura 2000 na našoj teritoriji, jer je to osnovni preduslov za zaštitu prirode za članice EU, čemu i Srbija teži – istakla je Tanasković.
 
Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom je rekao da je „Natura 2000" najvažniji element očuvanja biodiverziteta i da pomaže očuvanje zaštićenih područja.
​​Natura 2000 dan na Evropskoj zelenoj nedelji [Kliknite i povucite da bi pomerali] ​ [Kliknite i povucite da bi pomerali] ​-Srbija je na putu ka Evropskoj uniji, a učešće u projektu „Natura 2000“ je veoma važan element u ovom procesu. Srbija je na ovom polju već uradila mnogo, zakonodavstvo je praktično uređeno - rekao je Engstrom i dodao da će EU nastaviti da pomaže Srbiji da zaštiti prirodu i biodiverzitet.
S namerom da pokaže izvrstan biodiverzitet u Srbiji, projektni tim pripremio je Natura 2000 film koji je tom prilikom premijerno prikazan. Osim toga, predstavljene su i funkcionalnosti mobilne aplikacije na terenu za upravljanje podacima o biodiverzitetu, kao i Natura 2000 sajt kao deo internet stranice Ministarstva zaštite životne sredine.