Nacionalni i međunarodni značaj Ministarske konferencije posvećene smanjenju zagađenja u regionu

Nacionalni i međunarodni značaj Ministarske konferencije posvećene smanjenju zagađenja u regionu

Zaključcima koje su usvojili predstavnici zemalja Jugoistočne i Južne Evrope u Beogradu, da zajednički preduzmu inovativne mere na smanjenju zagađenja u regionu, završena je dvodnevna Ministarska konferencija „Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi“ u Beogradu, koju je organizovalo Ministarstvo zaštite životne sredine u partnerstvu sa Programom za životnu sredinu Ujedinjenih nacija - UNEP . Njen značaj i međunarodni odjeci, prevazilaze regionalni kontekst.

Pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Satja Tripati u okviru svojih izlaganja na Konferenciji skrenuo je pažnju na rezultate izveštaja UN o stanju životne sredine u regionu, i tim povodom naglasio da činjenice govore da je Beograd jedan od čistijih gradova, ali da ima još mnogo toga da se uradi, kako u Beogradu, tako i u drugim velikim gradovima regiona. „Poglavlje 27 je jedno od najzahtevnijih poglavlja EU, koje zahteva velika finansijska ulaganja od oko 15 miliona evra, ali istovremeno, otvara mogućnosti za investiranje i podstiče razvoj“ rekao je Tripati i naglasio da se raduje saradnji sa ministrom zaštite životne sredine Srbije Trivanom.

Zvaničnici UNEP-a izrazili su zadovoljstvo zbog posvećenosti Srbije razvijanju ovog međunarodnog procesa radi unapređenja životne sredine u nacionalnim i regionalnim okvirima. Ovo dokazuju i pozitivni utisci koje su učesnici poneli iz Beograda i Srbije.

Kako je rekao Gaetano Leoni, izvršni direktor Kancelarije za Evropu UNEP, „odabrali smo Srbiju za organizaciju Konferencije jer je pokazala inicijativu i vođstvo u ovoj oblasti, i volju da se dalje razvije čitav ovaj proces“, i dodao „veoma smo zadovoljni sa saradnjom sa Srbijom kao domaćinom, takođe i sa Italijom koja je obezbedila finansijska sredstva za ovaj događaj. Izuzetno sam zadovoljan, između ostalog, posvećenošću koju sam ovde video, ne samo u lokalnim granicama već i čitavom regionu. Zadovoljan sam zbog stepena mobilizacije, kako Jugoistočne Evrope, tako i čitavog Mediterana, i posvećenosti koju smo videli, kao i dokumentom koji je proizašao iz ove konferencije i u kome se nalaze obaveze koje su preuzete od strane donosilaca politika u ovoj oblasti“; naglasio je Leoni.

Šef Kancelarije UNEP u Beču, Hans Egerer, izražavajući zahvalnost svima koji su podržali i pomogli da se Konferencija realizuje, rekao je da „zemlje u regionu pojedinačno čine korake, ali smatramo da to nije dovoljno, a da je pravi trenutak da se pokrene saradnja, i da građani regiona zahtevaju od političara da reše ekološke probleme, a od odgovornih političara da krenu sa konkretnim akcijama“. On je zaključio, što je izrazilo duh juče završene Konferencije, da je najvažnije da se zajednički založimo za šire područje regiona bez zagađenja, a zajednička vizija usvojena na Ministarskoj konferenciji upućuje kako da se krećemo u tom smeru.

Kako su predstavnici UNEP naglasili prilikom zatvaranja rada Konferencije, ova svetska organizacija u rezultatima skupa sagledava dobar osnov za dalje korake u ostvarivanju zacrtanih ciljeva održivog razvoja u svetu, odnosno Agende 2030 UN. Usvojena „Zajednička vizija za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi“ koja je jedan od glavnih rezultata Konferencije, istovremeno je polazna osnova za učešće zemalja Jugoistočne Evrope na predstojećem Četvrtom zasedanju Skupštine Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UNEA4 u Najrobiju, Kenija. Na inicijativu Srbije koju je podržao UNEP, države Južne i Jugoistočne Evrope sastaće se na koordinacionom sastanku uoči UNEA4, radi zajedničkog strateškog nastupa kao posebne grupe zemalja na ovom izuzetno značajnom svetskom skupu.