Ministri Trivan i Lovin o Konferenciji „Stokholm +50“

Ministri Trivan i Lovin o Konferenciji „Stokholm +50“

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i zamenica premijera i ministarka za životnu sredinu i klimu Kraljevine Švedske Izabela Lovin obavili su telefonski razgovor u kome su razmotrili planove o održavanju Konferencije „Stokholm + 50“ kao i aktivnosti na polju saradnje u okviru Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP-a) i Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA).

Razgovor je obavljen  na inicijativu ministarke Lovin, koja je ministru Trivanu predstavila plan održavanja Konferencije „Stokholm + 50“, maja 2022. godine,  kojom se obeležava 50 godina od održavanja čuvene Konferencije Ujedinjenih nacija o zaštiti ljudskog okruženja. U razgovoru je ukazala da su glavne teme UN konferencije na visokom nivou, čije je održavanje inicirala Kraljevina Švedska, oporavak društva nakon  pandemije izazvane virusom kovid,  zelena ekonomija i mladi.

Ministar Trivan je zahvalio ministarki Lovin na pozivu i posebno istakao značaj saradnje sa Kraljevinom Švedskom, jednim od lidera u Evropi po pitanju životne sredine, ukazavši  da izuzetno ceni pomoć koju Švedska pruža Republici Srbiji na ovom polju. Naglasio je da gospođa Lovin, sa kojom se susreo prilikom zvanične posete toj zemlji krajem prošle godine, kada je dogovoreno jačanje i proširenje saradnje kroz različite projekte koji se uspešno realizuju, ima duboko razumevanje izazova u oblasti zaštite životne sredine. Ministar Trivan je podvukao i odličnu saradnju na polju evropskih integracija sa ambasadorom Kraljevine Švedske u RS, Janom Lundinom.

Izrazio je punu podršku Ministarstva i Republike Srbije inicijativi  Kraljevine Švedske za održavanje Konferencije „Stokholm +50“, naglasivši da je upravo Konferencija koja je održana u Stokholmu 1972. godine, bila jedan od najznačajnijih istorijskih događaja na polju zaštite životne sredine. Predložio je da se u agendu Konferencije „Stokholm+50“ uvrsti i tema pošumljavanja, kao najznačajnijeg alata u poboljšavanju stanja životne sredine i borbe sa klimatskim promenama.

Ministar Trivan, koji je i potpredsednik UNEA 5,  naglasio je da je Srbija vrlo aktivna u telima Ujedinjenih nacija, i podržao je predlog da se zasedanje UNEA  5 održi na proleće 2021. godine, uz poštovanje svih mera prevencije.