Ministarsvo podržava efikasniju pravnu zaštitu životne sredine i regionalnu saradnju na tom planu

Докић НС 1

Ministarsvo podržava efikasniju pravnu zaštitu životne sredine i regionalnu saradnju na tom planu

Ministarstvo zaštite životne sredine podržalo je ciljeve Regionalne konferencije“Ekologija i pravo“, koja je održana u Novom Sadu u organizaciji  Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu, Višeg suda u Novom Sadu i Advokatske komore Vojvodine, a koji se odnose na efikasniju zakonsku zaštitu životne sredine. Državna sekretarka Sandra Dokić naglasila je da ekološki kriminal nanosi veliku štetu životnoj sredni, zdravlju građana i privredi i da je prekogranična saradnja izuzetno značajna za suzbijanje takvih pojava.

Dokić NS 2

Ona je navela da je Republička inspekcija za zaštitu životne sredine povećala broj izlazaka na teren, što je u nekim sličajevima rezultiralio podnošenjem krivičnih prijava. 

Dokić NS 3„Da bismo bili uspešniji u ovom poslu, Ministarstvo je podržalo formiranje Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUP-a Srbije, jer ona predstavlja značajnu podršku rada našeg Ministarstva“, rekla je Dokić.

Ona je istakla kako je od izuzetne važnosti da se nastavi sa implementiranjem pravne regulative Evropske unije u  domaće zakonodavstvo,  jer je životna sredina najzahtevnije poglavlje u u procesu pristupanja Srbije EU.