Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine podržalo globalnu akciju Sat za našu planetu

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine podržalo globalnu akciju Sat za našu planetu

aaaaaMinistarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u okviru svojih nadležnosti za borbu protiv klimatskih promena posvećeno usklađuje svoje aktivnosti sa svim međunarodnim akcijama u cilju očuvanja planete.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine dr. Stana Božović je naglasila da je prethodna godina  bila jedna od najtoplijih godina od kada postoje meteorološka merenja. Vlada Republike Srbije prepoznaje važnost sadašnjeg trenutka i upravo se priprema Nacionalna strategija borbe protiv klimatskih promena kojom će biti definisane aktivnosti koje će dovesti do smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Tokom akcije WWF Svetske organizacije za prirodu „Sat za našu planetu“ ljudi širom sveta  25. marta u 20.30, isključili su svetla na jedan sat da bi pokazali kako zajedno možemo ublažiti klimatske promene i doprineti očuvanju prirode.

Pod sloganom „Uštedi energiju, poštedi planetu“ ove godine se u Srbiji skoro 400 partnera uključilo u akciju: gradovi, opštine, javne ustanove, škole, kompanije, organizacije civilnog društva, kao i brojne poznate ličnosti. Prilagođavanje na klimatske promene mora postati naša realnost, a WWF na to podseća i ove godine organizacijom desetog, jubilarnog Sata za našu planetu.   Globalna akcija „Sat za našu planetu“, u svetu poznata kao Earth Hour, obeležava se danas na svim kontinentima i uključeno je oko 187 zemalja.

Akciju „Sat za našu planetu“ podržalo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Grad Beograd, Grad Novi Sad i Stalna konferencija gradova i opština, kao i mnogobrojne škole, organizacije civilnog društva i kompanije

Najpoznatije svetske znamenitosti ponovno su bile simbol „Sata za našu planetu“, Ajfelovom tornju, rimskom Koloseumu ili londonskom Big Benu isključivanjem javne i dekorativne rasvete pridružili su se i zidine Kalemegdanske tvrđave, mostovi, Stari dvor, Dom Narodne skupštine, spomenik Knezu Mihailu, Hram Svetog Save, Petrovaradinska tvrđava, Niška tvrđava i mnogi drugi objekti.