Ministar Trivan razgovarao sa predstavnicima Lovačkog saveza Srbije

Ministar Trivan razgovarao sa predstavnicima Lovačkog saveza Srbije

Otvaranje saradnje sa svim delovima društva koji mogu doprineti zaštiti životne sredine i prirode i zaštiti biodiverziteta Srbije jedan je od prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u razgovoru sa predsednikom Lovačkog saveza Srbije - LSS Bratislavom Ćirkovićem.

Na sastanku na kojem je razgovarano o pitanjima zajedničke saradnje, ukazano je na moguć doprinos ove organizacije zaštiti prirode, naročito po pitanju poštovanja zakona u očuvanju biodiverziteta, i sprečavanja ilegalnog ubijanja životinjskih vrsta. „Lovački savez Srbije mora biti značajna karika u zaštiti životne sredine i prirode, koja će nam pomoći u održavanju reda u prirodi“, naglasio je ministar.

Predsednik LSS je izrazio uverenje da će ova organizacija u svom budućem delovanju biti posvećena zaštiti prirode, i pokretati i uključivati se u zajedničke akcije na očuvanju prirode i njenih dragocenih resursa. U narednom periodu biće precizirani mogući oblici zajedničke saradnje na zaštiti prirode i jačanju svesti o potrebi i načinima njenog očuvanja, zaključeno je.

S obzirom da je jedan od faktora ugrožavanja ne samo divljači, već i drugih divljih životinjskih vrsta prekomerna upotreba pesticida ili upotreba zabranjenih pesticida na poljoprivrednim površinama, sa sastanka upućen je apel poljoprivrednicima da poštuju zakon i ne bacaju zabranjena hemijska sredstva, kako ne bi došlo do ubijanja ptica, trovanja i ubijanja životinja, ali i ugrožavanja života i zdravlja ljudi.