Ministar Goran Trivan razgovorao sa stalnom koordinatorkom UN u Srbiji Fransoaz Žakob

Ministar Goran Trivan razgovorao sa stalnom koordinatorkom UN u Srbiji Fransoaz Žakob

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se danas sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji Fransoaz Žakob. U sadržajnom razgovoru razmatrani su i dogovarani dalji pravci buduće saradnje Srbije i UN u oblasti zaštite životne sredine.

Ministar Goran Trivan upoznao je stalnu koordinatorku sa aktuelnim stanjem u našoj zemlji u ovoj oblasti i prioritetima Ministarstva zaštite životne sredine, ukazujući da su izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda, regionalnih centara za upravljanje otpadom, i rešavanje drugih značajnih ekoloških problema kao što je poboljšanje kvaliteta vazduha, uslov da Srbija bude čista i ekološki uređena zemlja.

Ujedinjene nacije su za Srbiju jedna od najvažnijih međunarodnih organizacija sa kojom je razvila veoma dobru saradnju, rekao je ministar i dodao da je proaktivnu ulogu Srbije u kreiranju i sprovođenju ekološke politike u okviru ove organizacije dokazao i izbor predstavnika Srbije za potpredsednika Petog zasedanja Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA 5), i potredsednika Konferencije UN o promeni klime – COP 26. On je iskazao visoku zainteresovanost za dalje aktivno uključivanje u sve aktivnosti koje vode Ujedinjene nacije, a koje doprinose poboljšanju stanja životne sredine u Srbiji i regionu i, između ostalog, saglasne su sa aktivnostima koje Srbija realizuje u procesu pristupanja Evropskoj uniji i usvajanja ekoloških evropskih tekovina.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji je ukazala da je pitanje zaštite životne sredine veoma značajno za društveno-ekonomski razvoj jedne zemlje, i izrazila spremnost da se zajednički utvrde prioriteti i oblasti za podršku i pomoć ove organizacije u unapređenju životne sredine naše zemlje. Naglasila je da će organizacija Ujedinjenih nacija biti uključena i u realizaciji Evropskog zelenog dogovora na području koje nije u okviru zemalja članica EU, što će pružiti dodatne mogućnosti za saradnju sa Srbijom na polju zaštite životne sredine.

Na sastanku je konstatovana obostrana spremnost za proširenje i veću otvorenost saradnje Srbije i Ujedinjenih nacija u oblasti zaštite životne sredine, sa koracima i akcijama koje će doneti konkretne rezultate i realne pomake u stanju životne sredine, što će se odraziti i na ukupan kvalitet života građana Srbije.