Ministar Goran Trivan razgovarao sa ambasadorom Španije o budućoj saradnji

Ministar Goran Trivan razgovarao sa ambasadorom Španije o budućoj saradnji

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Španije u Republici Srbiji Raulom Bartolomeom Molinom, o budućim pravcima jačanja saradnje dve zemlje u zaštiti životne sredine.

Sagovornici su se u otvorenom razgovoru saglasili da su tradicionalno dobri politički i prijateljski odnosi dve zemlje dobra osnova za buduću saradnju u ovoj oblasti. Ministar Goran Trivan upoznao je Nj.E. Molinu sa prioritetima Srbije u rešavanju ključnih problema u životnoj sredini i uspostavljanju savremenih ekoloških standarda, kao što su uspostavljanje sistema za preradu otpadnih voda i regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom. Kako je ministar predočio, ovi sektori predstavljaju prostor atraktivan za investicije i za primenu novih tehnologija koji ujedno omogućavaju našoj zemlji da ubrzanim koracima savlada višedecenijska zaostajanja u zaštiti životne sredine.

Ukazujući na značaj kontinuirane podrške Španije,  Goran Trivan izrazio je punu zahvalnost na doslednom stavu ove zemlje o nepriznavanju takozvane nezavisnosti Kosova i Metohije, i njenoj punoj podršci nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Ambasador Molina naglasio je da Španija ukazuje podršku Srbiji na njenom putu pridruživanja Evropskoj uniji, što podrazumeva i punu pomoć u procesu otvaranja jednog od najzahtevnijih poglavlja, Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promene.

Sagovornici su se zajednički saglasili da će predstojeća Konferencija UN o klimatskim promenama - KOP 25  kojoj je domaćin Španija, biti prilika za nove zajedničke susrete i razgovore dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, ali i inicijative i jačanje saradnje na zaštiti životne sredine u južnoj i jugoistočnoj Evropi.