Ministar Bogosavljević Bošković u Štutgartu na konferenciji Srbije i Nemačke o zaštiti životne sredine

Ministar Bogosavljević Bošković u Štutgartu na konferenciji Srbije i Nemačke o zaštiti životne sredine

foto13Ministar Snežana Bogosavljević Bošković  boravi u dvodnevnoj poseti  Štutgartu.  Delegacija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u kojoj je i državni sekretar mr Stana Božović, učestvuje  na Konferenciji pod nazivom „Partnerstvo u oblasti bioenergije između Baden-Virtemberga i Srbije“. Konferencija u Štutgartu predstavlja nastavak inicijative nemačkog partnera koji sprovodi projekat "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji".

Reč je o projektu vrednom 8 miliona evra, koji finansira nemačko savezno ministarstvo i koji će se sprovoditi naredne 3 godine. Osnivanjem i zvaničnim uspostavljanjem partnerstva Srbije i Nemačke u oblasti bioenergije na najvišem nivou, obezbedili smo punu podršku projektima koji su u toku i podstičemo nove partnerske projekte u ovoj oblasti. U tom smislu dogovorili smo:

  • dalje jačanje političkog dijaloga na nivou ministara,
  • saradnju između kompanija i različitih asocijacija iz segmenta   bioenergije,
  • saradnju na nivou univerziteta i naučno-istraživačkih organizacija.

Partnerstvo Srbije i Nemačke je prvo partnerstvo ove vrste uspostavljeno između dve zemlje. Ministar Snežana Bogosavljević Bošković je prihvatila i predlog nemačke strane da se partnerstvo, koje je sada i zvanično uspostavljeno, predstavi i u sedištu predstavništva Baden-Virtemberga u Briselu, uz poziv zemljama Dunavske strategije da se istom priključe. Srbija ima značajne potencijale biomase u poljoprivredi i sektoru šumarstvo, za proizvodnju energije i supstituciju fosilnih goriva. Pored praktičnih i ekonomski isplativih rešenja, ovakvim projektima u značajnoj meri rešili bi smo i pitanje zaštite životne sredine.