Minimalno zagađenje vazduha zbog produžetka grejne sezone

Minimalno zagađenje vazduha zbog produžetka grejne sezone

Povodom registrovanja zagađenja vazduha u noći između srede i četvrtka, 18. i 19. marta 2020. godine, Ministarstvo zaštite životne sredine ukazuje da nema mesta uznemiravanju javnosti i unošenju panike. Do zagađujućih materija u vazduhu tokom noći u odnosu na jučerašnja očitavanja mernih stanica, došlo je zbog činjenica da je temperatura vazduha naglo povećana, kao i vazdušni pritisak i otsustvo vetra, što je uslovilo kumuliranje zagađujućih materija u urbanim sredinama. Dominantni izvor zagađenja tokom noći u gradovima u kojima još uvek traje grejna sezona su i dalje individualna ložišta i kotlarnice.

Pogoršanje kvaliteta vazduha usled akumulacije zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere naročito je izraženo u ranim jutarnjim časovima, kao kumulativni efekat dnevnih emisija saobraćaja i noćnih emisija  individualnih ložišta. Sutradan, već u jutarnjim časovima, došlo je do većeg kretanja vazduha i pada vrednosti PM10 na svim mernim mestima.

U narednom periodu posebno će se pratiti stanje kvaliteta vazduha i uticaj  uvedenih restrikcija na stepen zagađenja (ograničen i potpuno obustavljen saobraćaj), kako bi se što preciznije identifikovali i kvantifikovali uzroci.