Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača – 16. septembar

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača – 16. septembar

Danas se obeležava Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, pod sloganom „Zajednička saradnja štiti život na Zemlji“ („Global cooperation protecting life on earth“).

Ovaj međunarodni datum se obeležava od 1995. godine, kada je usvojen jedan od najvažnijih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine – Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač.

Zemlje potpisnice Montrealskog protokola započele su uspešnu priču na nacionalnom nivou u okviru svojih Nacionalnih ozonskih kancelarija. Tako je ratifikacijom međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite ozonskog omotača Republika Srbija preuzela određene obaveze, koje uspešno ispunjava kroz rad Nacionalne ozonske kancelarije (Grupa za zaštitu ozonskog omotača) u okviru Odeljenja za zaštitu vazduha i ozonskog omotača, Sektora za upravljanje životnom sredinom, Ministarstva zaštite životne sredine.

Prošle godine je Narodna skupština izglasala Zakon o potvrđivanju Amandmana na Montrealski protokol – Kigali amandman, čime je  Republika Srbija poslala jasnu poruku da je spremna da da svoj doprinos u borbi protiv porasta globalne temperature.

Ministarstvo zaštite životne sredine kao nadležna institucija uspešno sprovodi i realizuje brojne aktivnosti uz pomoć i podršku koju pružaju implementacione agencije UNIDO (Organizacija UN za industrijski razvoj) i UNEP (Program UN za životnu sredinu). Posebno treba istaći sistem sertifikacije servisera rashladnih i klima uređaja i autoklima, organizovanje velikog broja radionica za različite ciljne grupe, kao i rad na podizanju svesti.

Cilj obeležavanja ovogodišnjeg Dana zaštite ozonskog omotača jeste podizanje svesti o potrebi zaštite ozonskog omotača koji čuva svet na Zemlji od štetnog ultraljubičastog zračenja i utiče na atmosfersku raspodelu temperatura i klimu na planeti. Sunčeva svetlost omogućava život, a ozonski omotač štiti život onakav kakav znamo. Na to nas podseća i izabrani slogan za ovogodišnji međunarodni Dan zaštite ozonskog omotača „Zajednička saradnja štiti život na Zemlji“, koja ujedno predstavlja i poziv za povećanje međunarodne saradnje u cilju zaštite života na Zemlji.

Važnost jačanja svesti o značaju ozonskog omotača i njegovoj zaštiti Ministarstvo je prepoznalo kod najmlađe populacije, stoga će i ove godine nastaviti sa aktivnostima u osnovnim školama, u kojima će se organizovati likovni i literarni časovi na temu zaštite ozonskog omotača a učesnicima će biti podeljen edukativni materijal.