Izveštaj potvrdio bolji kvalitet vazduha u 2023. u odnosu na 2022. godinu

1.jpg

Izveštaj potvrdio bolji kvalitet vazduha u 2023. u odnosu na 2022. godinu

U prethodnoj godini, kvalitet vazduha u Srbiji značajno je unapređen u odnosu na 2022. godinu, pokazali su podaci Godišnjeg izveštaja o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2023. godinu, koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

2.jpg

Izveštaj je pokazao da je godišnje prekoračenje granične vrednosti čestica PM10 u 2022. godini bilo registrovano gotovo na svakom trećem mernom mestu (28% mernih mesta), dok je u prošloj godini godišnje prekoračenje u velikoj meri smanjeno i registrovano je na svakom devetom mernom mestu (11% mernih mesta).

3.jpg

Broj mernih mesta gde je registrovano prekoračenje dozvoljenog broja dana iznad granične vrednosti, smanjeno je u istom periodu za petinu, odnosno za 19%. Takođe za 19% porastao je obuhvat merenja, odnosno broj mernih mesta suspendovanih čestica PM10 u 2023. u odnosu na prethodnu godinu.

4.jpg

Pozitivan trend je registrovan i kada je reč o suspendovanim česticama PM2.5. Broj mernih mesta na kojima se mere ove čestice povećan je prošle godine za 38% u odnosu na 2022. Broj mernih mesta na kojima je prekoračena godišnja granična vrednost PM2.5 je 2023. godine 12% manji nego 2022. godine.

6.jpg

Samo jednom, u Kostolcu, detektovane su koncentracije opasne po zdravlje ljudi za sumpor-dioksid, dok su koncentracije prizemnog ozona o kojima se obaveštava javnost zabeležene u Beogradu i Novom Sadu.

7.jpg

Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha sadrži sveobuhvatnu analizu rezultata merenja sprovedenih na ukupno 275 mernih mesta u okviru državne i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha u Republici Srbiji tokom 2023. godine, kao i prikaz koncentracija alergenog polena.

8.jpg

Prikupljeni su i obrađeni podaci koje su dostavile 42 lokalne samouprave, što je do sada najveći dostavljen obim podataka o kvalitetu vazduha. Najbrojnija su bila merenja suspendovanih čestica PM10, zatim azot-dioksida, sumpor-dioksida, suspendovanih čestica PM2.5, ugljen-monoksida i prizemnog ozona.

Što se tiče monitoringa polena, u 2023. godini najviša vrednost maksimalnih koncentracija polenovih zrna za brezu registrovana je u Kikindi, za trave u Bečeju, a za ambroziju u Požarevcu. Najveći broj dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti polenovih zrna za brezu zabeležen je u Novom Sadu, za trave u Bečeju i ambroziju u Subotici.

Kompletan izveštaj možete preuzeti ovde.