Izgradnja regionalne sanitarne deponije Subotica primer dobre prakse

Izgradnja regionalne sanitarne deponije Subotica primer dobre prakse

subotica 1„Ovo je prvi infrastrukturni projekat koje je Ministarstvo kao korisnik i predlagač predložilo da se finansira iz IPA fonda. Dokumentacija za projekat je pripremana od 2011. godine, uz aktivno učešće Ministarstva i podršku EU kroz IPA projekte. U okviru Sektorskog programa za IPA 2012, Ministarstvo je predložilo da se finansira izgradnja, što je i odobreno od strane EU“, istakla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković prilikom obeležavanja početku izgradnje Regionalne sanitarne deponije Subotica i dodala da je Ministarstvo od samog početka imalo jasnu nadležnost i da je bilo posvećeno projektu, aktivno učestvovalo u svim fazama pripreme i realizacije projekta, sarađujući sa lokalnim samoupravama i ostalim zainteresovanim stranama.

Ministar je naglasila da je ovo primer dobre prakse, i dokaz za to je da su svi tekući problemi kojih je bilo u dosadašnjem toku projekta rešeni zajedničkim naporima. Ovim projektom želimo da pokažemo da zajedničkima naporima i maksimalnom posvećenošću svih aktera - Ministarstva, regionalnog preduzeća Subotica, Pokrajinskog sekretarijata, opština i Javnih komunalnih preduzeća, infrastrukturni projekti iz sektora otpada se mogu uspešno realizovati.

subotica 2„Projekat Izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom Subotica je veoma značajan za Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, pošto on rešava problem upravljanja komunalnim otpadom na teritoriji grada Subotice i 6 opština - Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka, Kanjiža, Senta i Novi Knjaževac, sa ukupnim brojem od 260.000. stanovnika. Implementacijom ovog projekta će se obezbediti upravljanje komunalnim otpadom prema zahtevima EU i u skladu sa domaćim zakonodavstvom, i sprečiti dalje zagađenje životne sredine. Sve ovo će doprineti ostvarivanju ciljeva definisanih u odgvarajućim Direktivama EU“, rekla je Bogosavljević Bošković.

Ministar je naglasila da je ukupna vrednost projekta je oko 24 miliona evra i da su sredstva za ovaj projekat obezbeđena su donatorska sredstava kroz IPA 2012 od strane EU u iznosu od 20 miliona evra i dodala da je Ministarstvo iz budžeta je obezbedilo 3,2 miliona evra za nabavku opreme za Javna komunalna preduzeća a grad Subotica i opštine regiona treba da obezbede 1 milion eura za izgradnju reciklažnih dvorišta.

„Ono što je u ovom trenutku najvažnije je da sve lokalne samouprave nastave dobru saradnju na projektu sa EU Delegacijiom, regionalnim preduzećem i ministarstvom. Sve lokalne samouprave moraju da planiraju i ispune svoje obaveze, u smislu kofinansiranja projekta i izgradnje reciklažnih dvorišta. Ministarstvo će i dalje pružati podršku ali očekujemo i Vašu potpunu posvećenost ovom projektu kako bi prevazišli sve izazove u realizaciji i nikako ne smemo da dovedemo u pitanje obezbeđena donatorska sredstva“, zaključila je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine.

„Ovo je jedan od najvećih projekata koji će imati veliku praktičnu primenu i omogućiće celom regionu Subotice bolji kvalitet vazduha, vode, jer će se izgradnjom ovog Centra smanjiti broj smetlišta. Unađenje ekološke slike zahteva širi dijalog svih zainteresovanih strana, kako bi se dobila konkretna rešenja“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i dodao da će EU nastaviti i dalje da ulaže u zaštitu životne sredine u Srbiji.

deponija 2Implementacijom ovog projekta u Srbiji će prvi put biti primenjen celoviti sistem konačnog zbrinjavanja komunalnog otpada prema standardima Evropske unije i u skladu sa Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom 2010-2019. Izgradnja se sprovodi kroz tri EU projekta namenjena nadzoru i tehničkoj podršci, izgradnji kompleksa Regionalne deponije i izgradnji tri transfer stanice u Regionu i uz finansijsku podršku Ministarstva i lokalnih samouprava Regiona.

Obeležavanju početka radova prisustvovali su i pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović, gradonačelnik Subotice Jene Maglai i direktor preduzeća “Regionalna deponija” d.o.o. Subotica Andrea Kikić.