Evropska nedelja mobilnosti

Evropska nedelja mobilnosti

weekMinistarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Centar za unapređenje kulture života i rada  ŽiR  sprovode kampanju: "Grad u pokretu - ljudi na prvom mestu " u okviru Evropske nedelje mobilnosti 2017.

Fokus ovogodišnje kampanje predstavlja koncept zajedničkog korišćenja transporta. Kombinovanje različitih vrsta transporta – vožnja automobilom, biciklizam, javni prevoz, hodanje - smanjuje troškove transporta i ekološki otisak (emisiju ugljendioksida).

Želimo da u javnosti razvijemo svest o značaju kretanja, održivog transporta, biciklizma i povećanju učešća biciklista u saobraćaju, bezbednosti u saobraćaju, smanjenju emisije štetnih gasova, očuvanju životne sredine i zdravlja, borbi protiv klimatskih promena, razvoju zelene ekonomije. Korišćenje pametnih tehnologija, kao što su aplikacije i „online“ platforme, pomaže da se mobilnost učini efikasnijom, uštedi novac i zaštiti životna sredina. Saradnja sa civilnim sektorom pokazuje na čvrst stav državnog sektora za uključivanjem svih zainteresovanih aktera društva.

Tema evropske kampanje je: „Čista, zajednička i inteligentna mobilnost“ („Clean, shared and intelligent mobility“) sa pozivom na akciju „Deljenje te vodi dalje“ ("Sharing gets you further"). Aktivnosti se sporovode od 16. do 24. septembra 2017. godine, kod nas u Beogradu.

Kampanja je deo aktivnosti koje će u Republici Srbiji se sprovoditi u okviru zajedničkih aktivnosti značajnih za sprovođenje Pariske Deklaracije i Panevropskog programa transporta, zdravlja i životne sredine (THE PEP/ Transport, Health and Environment Pan European Programme).