EU – Srbija pododbor za transport, regionalni razvoj, energetiku, zaštitu životne sredine i klimatske promene

EU – Srbija pododbor za transport, regionalni razvoj, energetiku, zaštitu životne sredine i klimatske promene

IMG_1703.JPG„Ministarstvo u finalnoj fazi pripreme zakonodavstva potrebnog za monitoring, izveštavanje i verifikaciju emisija gasova sa efektom staklene bašte neophodnog za EU Sistem trgovine emsionim jedinicama, kao i da je cilj da zvaničnu proceduru javnih konsultacija po pitanju ovog zakona započnemo u septembru“, rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović u svom uvodnom obraćanju na Pododboru za transport, regionali razvoj, energetiku, zaštitu životne sredine i klimatske promene.

Božović je istakla da je Ministarstvo sredinom maja započelo aktivnosti na pripremi zakonodavne i institucionalne strukture potrebne za sprovođenje EU Uredbe o mehanizmu monitoringa, koja će uključiti i zahteve Odluke o zajedničkom naporu. Završetkom i ovih aktivnosti Srbija će imati kompletan i efikasan sistem monitoringa, izveštavanja i verifikacije koji će omogućiti sistematko praćenje emisija, ali i politika i mera u oblasti klimatskih promena, a kao osnovni predulov unapređenja istih i efikasnijeg izveštavanja kako prema EU tako i prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime.

IMG_1705.JPG„Strateški okvir borbe protiv klimatskih promena, ciljeve smanjenja emisija i konkretne aktivnosti na postizanju istih i njihovu dinamiku do 2020., 2030. i 2050. godine odrediće Strategija borbe protiv klimatskih promena, sa akcionim planom, čija bi izrada prema zvaničnoj informaciji Delegacije EU u Srbiji, trebala započeti u septembru“, naglasila je državni sekretar i izrazila zahvalnost na finansijskoj i tehničkoj pomoć EU, kroz IPA projekte, Evropskoj komisiji, Delegaciji EU u Srbiji, i Generalnom direktoratu za klimatske akcije.

Državni sekretar Božović je rekla da se pored aktivnosti na harmonizaciji nacionalnog sa EU zakonodavstvom i pripremi za efikasno sprovođenje EU acquis, ispunjavamo i svoje obaveze prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime.

„Nameravani nacionalno utvrđeni doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte dostavljeni su Sekretarijatu Konvencije, Prvi dvogodišnji ažurirani izveštaj biće dostavljen do kraja godine, a Druga nacionalna komunikacija tokom 2016. godine. Ministarstvo ispunjava svoje obaveze prema međunarodnoj zajednici po pitanju regulisanja supstanci koje oštećuju ozonski omotač i fluorovanih gasova“, izjavila je Stana Božović.

Božović je podsetila na multisektorsku prirodu oblasti klimatskih promena i napomenula da je prepoznajući značaj teme i međusektorske saradnje, Vlada Srbije obrazovala Nacionalni savet za klimatske promene, čija je uloga pomoć u tehničkom smislu, ali i jačanje saradnje i popularizacija teme, na nacionalnom nivou. Takođe, radi se na identifikaciji načina za pripremu i realizaciju Strategije komunikacije, koja bi definisala kratko i srednjoročne akcije podizanja svesti i jačanja kapaciteta najšire javnosti.