Ekspertski sastanci Saveta Evrope u Beogradu

Ekspertski sastanci Saveta Evrope u Beogradu

Grupa eksperata za zaštićena područja i ekološke mreže u okviru Bernske konvencije Saveta Evrope održaće svoj 8. sastanak, u periodu od 26. do 28. septembra 2017. godine, u Beogradu, u Privrednoj komori Srbije, Terazije 23, u organizaciji Sekretarijata Bernske konvencije u Savetu Evrope i  Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

U ovom periodu biće održan i 2. sastanak Ad-hoc određene grupe eksperata za izveštavanje o Emerald mreži područja od posebnog interesa za očuvanje.

Na sastanku će učestvovati delegati zemalja ugovornica Bernske konvencije:  Albanije, Jermenije, Gruzije, Islanda, Crne Gore, Republike Moldavije, Norveške, Makedonije - „bivša Jugoslovenska Republike Makedonija“, Republike Srbije, Ruske Federacije ", Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine i Švajcarske, predstavnici međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija iz Republike Srbije, međunarodni i domaći naučni eksperti.

Grupa eksperata će na ovom sastanku razmatrati izveštavanje o ostvarenom napredku u uspostavljanju Emerald mreže u okviru Bernske konvencije i oceniti u kojoj meri je razvijen mehanizam izveštavanja o stanju očuvanosti vrsta i staništa od evropskog značaja od strane Evropske unije u okviru EU Direktiva o staništima i pticama uključujući povezanost sa  Bernskom konvencijom i kontekstom Emerald mreže.

U ime zemlje domaćina, sastzank će otvoriti predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, u sredu, 27. 09. 2017.g u 9.30.h. Istog dana, nakon radnog dela skupa, biće upriličena  dobrodošlica Ministarstva zaštite životne sredine.

Više informacija, Agendu i radna dokumenta skupa možete pronaći na sajtu Bernske konvencije:https://www.coe.int/en/web/bern-convention/-/8th-meeting-of-the-group-of-experts-on-protected-areas-and-ecological-networks