Državni sekretar Ivan Karić na Konferenciji o očuvanju i zaštiti sistema za vodosnabdevanje u Nišu

Državni sekretar Ivan Karić na Konferenciji o očuvanju i zaštiti sistema za vodosnabdevanje u Nišu

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić učestvovao je 8. maja 2019. godine u radu Međunarodne konferencije na temu “Očuvanje i zaštita sistema za vodosnabdevanje” koja je održana u okviru  dvodnevne međunarodne stručne manifestacije “DANI VODE – NIŠ 2019”, u Nišu. On je tom prilikom istakao da Srbiju čeka veliki posao kada je u pitanju prečišćavanje otpadnih komunalnih i industrijskih voda, zaštita voda i njeno održivo korišćenje kao prirodnog resursa.

Karić je istakao da je oblast voda među prioritetima Srbije u procesu uspostavljanja evropskih standarda, zbog čega se intenzivno radi na usklađivanju domaće legislative sa legislativom Evropske unije. „Posao koji je pred nama zahteva ozbiljan rad i ulaganje velikih finansijskih sredstava, posebno na nivou lokalnih samouprava“, naglasio je. Kako je procenjeno nakon izrade Specifičnih planova za implementaciju koji su urađeni tokom 2018-2019.  godine, za  ceo sektor voda neophodno je uložiti oko 6 milijardi evra, a samo za implementaciju Direktive o prečišćavanju komunalnih otpadnih voda potrebno je oko 3,9 milijardi evra investiranja u novu infrastrukturu.

Državni sekretar je ukazao da je jedan od prvih prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine za naredni period uspostavljanje sistema prečišćavanja voda, jer je to jedan od ključnih faktora unapređenja zaštite životne sredine u celini.

Pored državnog sekretara Karića, u radu ove stručne konferencije učestvovali su  predstavnici domaćih i inostranih relevantnih institucija i organizacija, a angažovanjem stručnih udruženja i nacionalnih asocijacija za vode ( Bugarska, Republika Srpska, Severna Makedonija, Crna Gora i dr.) zastupljeno je blizu 10 država iz regiona Jugoistočne Evrope.

Manifestaciju „DANI VODE- NIŠ 2019“ organizovala je  treću godinu za redom Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda Južne Srbije, u saradnji sa kompanijom Medivest KT doo.