Drugo zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju sa Republikom Poljskom (Varšava, 7. novembar 2017. godine)

Drugo zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju sa Republikom Poljskom (Varšava, 7. novembar 2017. godine)

slika- PoljskaNa drugom zasedanju Mešovite komisije za ekonomsku saradnju sa Poljskom (Varšava, 7. novembar 2017. godine) razmatrana su sva aktuelna pitanja ekonomske saradnje između delegacije Republike Srbije koju je prevodio Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i delegacije Republike Poljske koju je predvodio Tadeuš Košćinski, državni sekretar u Ministarstvu razvoja Republike Poljske.

Zasedanje Komisije je održano u skladu sa Sporazumom o ekonomskoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Poljske, potpisanog u Varšavi 01. juna 2011. godine.

Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija  Republike Srbije i delegacije Republike Poljske koju je predvodio Tadeuš Košćinski, državni sekretar u Ministarstvu razvoja Republike Poljske

Zasedanje se odvijalo u okviru rada radnih grupa (RG) i na Plenumu u sledećim oblastima: trgovina, privreda i investicije; poljoprivreda i zaštita životne sredine; energetika i rudarstvo; saobraćaj; turizam i razvojna saradnja.

 Strane su se uzajamno informisale o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u obe zemlje, kao i o ciljevima i planovima ekonomske politike u narednom periodu. Poljska strana je izvestila da se Poljska u Izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja za 2016. godinu nalazi u prvih 25 zemalja, zahvaljujući aktivnoj implementaciji ciljeva iz Strategije za odgovorni razvoj, kojom je definisan novi model ekonomskog, socijalnog i prostornog razvoja Poljske.

Srpska strana je naglasila da Vlada, konstituisana 29. juna 2017. godine, ima za cilj nastavak politike sprovođenja ekonomskih reformi, usmerenih na transformaciju srpske ekonomije u modernu, efikasnu i kredibilnu tržišnu privredu. Kao prioritet rada Vlada Republike Srbije u narednom periodu, postavlja održavanje makroekonomske stabilnosti i nastavak sprovođenja fiskalne konsolidacije, gde su postignuti zavidni  rezultati.