Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović za portal Balkan Green Energy News o zagađenju vazduha

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović za portal Balkan Green Energy News o zagađenju vazduha

U autorskom tekstu za portal Balkan Green Energy News  direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović povodom pojačanog aerozagađenja u regionu koje je karakteristično za zimski period, ukazao je na mogućnosti građana da se pravovremeno informišu o stanju kvaliteta vazduha, i tom prilikom naglasio da nisu sve aplikacije koje pomažu u praćenju nivoa zagađenja jednako pouzdane.

Kako piše Radović, stanje kvaliteta vazduha u Republici Srbiji nije na zadovoljavajućem nivou. Glavni izvori zagađenja vazduha koje je jedno od najvećih globalnih problema u zaštiti životne sredine su individualne kotlarnice, saobraćaj, i elektrane i industrija. Tokom zime vazduh je najzagađeniji u Valjevu, Beogradu i Nišu, zbog sagorevanja fosilnih goriva, kao i u Užicu i Kosjeriću, gde nepovoljan geografski položaj doprinosi situaciji, objašnjava direktor Agencije.

„Ovogodišnja situacija u vezi sa kvalitetom vazduha je uobičajena, kao i prethodnih godina, ali je tumačenje informacija često neadekvatno i deluje zbunjujuće na građane. Agencija za zaštitu životne sredine je nadležna za sprovođenje državnog monitoringa kvaliteta vazduha i ona to čini preko 33 automatske merne stanice za kvalitet vazduha čiji su podaci povezani kroz informacioni sistem i ažuriraju se na svakih sat vremena. Podaci iz državne mreže stanica su dostupni na sajtu Agencije i građani i sve zainteresovane institucije mogu da se informišu o kvalitetu vazduha u realnom vremenu. Podaci iz državne mreže stanica su dostupni na sajtu. Ukoliko građani žele da uporede stanje u Srbiji sa drugim zemljama, preporučujem aplikaciju Evropske agencije iza koje stoji kredibilitet te institucije“, navodi Filip Radović i ukazuje da je „važno znati da ove informacije ne služe za zvaničnu ocenu stanja kvaliteta vazduha u nekom gradu ili regiji ili u cilju donošenja mera za smanjenje aerozagađenja. Satne koncentracije su veoma promenljive u vremenu i menjaju se iz sata u sat. Zakonom o zaštiti vazduha i pozakonskim aktima koji su u potpunosti usklađeni sa Evropskom direktivom, za ocenu kvaliteta vazduha računaju se srednje dnevne koncentracije vazduha, a ne satne vrednosti“.

Pročitaj ceo članak na portalu Balkan Green Energy News