Delegacija Srbije u Tirani na ministarskoj konferenciji o klimatskim promenama

Delegacija Srbije u Tirani na ministarskoj konferenciji o klimatskim promenama

Povezivanje i zajedničko delovanje zemalja na području Zapadnog Balkana koje je naročito osetljivo na klimatske promene od velikog je značaja za uspeh u ostvarivanju ukupnih globalnih napora da se svet prilagodi novim klimatskim uslovima i ublaži posledice promena klime, konstatovano je danas na ministarskoj konferenciji u Tirani, Albanija, posvećenoj regionalnim aktivnostima u borbi protiv klimatskih promena na ovom području, u čijem radu učestvuje ministar zaštite životne sredine Republike Srbije Goran Trivan.

Ministarska konferencija okupila je predstavnike vlada zemalja Zapadnog Balkana iz oblasti zaštite životne sredine, zemalja zainteresovanih za pružanje finansijske podrške, međunarodnih organizacija i fondova, razvojnih agencija, radi dogovora o zajedničkom delovanju i nastupu ka fondovima namenjenim aktivnostima u borbi protiv klimatskih promena.

Konferencija u Tirani svojevrsni je nastavak ministarske konferencije o zagađenju u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi koja je održana decembra 2018. godine u Beogradu, odnosno predstavlja operacionalizaciju jednog dela zaključaka koji su tada utvrđeni. Kako je naglasio ministar Goran Trivan, ova konferencija kao nastavak prethodne u Beogradu, ujedno je dobra prilika da zemlje Zapadnog Balkana razgovaraju o mogućim zajedničkim merama u borbi protiv klimatskih promena, i finansiranju onog što može da ublaži njihove posledice.

„Ministarska konferencija u Beogradu pokazala je da imamo dosta različitih inicijativa i strategija, i mislim da bi sada trebalo da pređemo na taktički viši nivo – da počnemo da primenjujemo akcije i mere kako bi kvalitet životne sredine u našim zemljama bio značajnije bolji“, istakao je ministar.

U istupanju na Konferenciji Trivan je naglasio značaj zaštite životne sredine kao instrumenta za ostvarivanje razvoja i unapređenja uslova života i zdravlja ljudi, ali istovremeno, i jačanja mira, stabilnosti i bezbednosti u regionu. On je pozvao sve zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže u inicijativama koje jačaju regionalnu saradnju u oblasti zaštite životne sredine, i doprinesu ostvarivanju mogućnosti za finansiranje zajedničkih projekata u borbi protiv klimatskih promena.

Na Konferenciji je prihvaćena Deklaracija o zajedničkim aktivnostima za klimu u regionu Zapadnog Balkana, i dogovoreno da se do kraja izradi „Zajednička mapa puta za region Zapadnog Balkana – ubrzavanje procesa pristupa izvorima finansiranja u oblasti klimatskih promena“ koja je razmatrana na Konferenciji.

Zapadni Balkan je područje manjih, i manje razvijenih zemalja koje su više izložene destruktivnim posledicama klimatskih promena, zbog čega moraju tražiti zajedničke odgovore i udružiti se u zajedničkim akcijama za ublažavanje  i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, jedan je od zaključaka prvog dana Konferencije.