Cirkularna ekonomija put za promene ka boljoj životnoj sredini

Cirkularna ekonomija put za promene ka boljoj životnoj sredini

Prelazak ka cirkularnoj, odnosno zelenoj ekonomiji u Srbiji značiće nova radna mesta, novi prostor za investicije, ali i novi način razmišljanja i ponašanja koji će uvesti Srbiju u zajednicu modernih država, rekao je između ostalog ministar  zaštite životne sredine Goran Trivan na otvaranju trodnevne međunarodne konferencije „Šift“ koja se održava u okviru „Mikser festivala“ u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Ovogodišnji jubilarni „Mikser festival“ posvećen je održivom razvoju i cirkularnoj ekonomiji, koji se tematski razmatraju od strane domaćih i stranih stručnjaka radi iznalaženja odgovora i puteva ka ekološki utemeljenim razvojnim rešenjima. Pozivajući društvo da „cirkuliše“, ministar Trivan je naglasio da se Ministarstvo zaštite životne sredine ozbiljno bavi temom cirkularne tj. zelene ekonomije, zajedno sa civilnim društvom, privrednim i međunarodnim organizacijama koji razumeju njen značaj. Međutim, kako je istakao, značajno je da ovu temu razumeju u privrednom sektoru, a posebno donosioci odluka.

„U Srbiji imamo 80 posto manje plastičnih kesa, i to bez posebnih administrativnih mera, što znači da građani mogu sami da menjaju svoje navike i ponašanje, samo im treba pružiti priliku,“ ukazao je Trivan. Za očuvanje vrednosti koje Srbija poseduje ključno je pitanje kako se prema tom bogatstvu odnosimo, a primer aktivnog delovanja ka menjanju svog okruženja na bolje je „Mikser festival“ kao svojevrsni ekološki i kulturni frenomen. U osnovi svega je ljubav prema zemlji i državi, zaključio je, jer samo uz ljubav koja povezuje ljude i svetove možemo negde stići.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici naglasio je na otvaranju da je koncept cirkularne ekonomije sastavni deo evropskog ekonomskog sistema i evropskih ciljeva održivog razvoja, i predstavlja značajan prostor za inovacije. Evropska unija podržava Srbiju u njenom napretku ka održivim oblicima privređivanja i uspostavljanju sistema cirkularne ekonomije, naglasio je Nj.E. Fabrici.

Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP Fransin Pikap, naglasila je da cirkularna ekonomija podrazumeva značajna pomeranja, ne samo u ekonomiji, nego i u kulturi. Ona je ukazala da zagađenje nema granice, ono je globalno, i zato bi svi trebalo da preduzimamo akcije kako bi povratili ekološki balans.

Kreativna direktorka „Mikser festivala“ Maja Lalić pozvala je na zajedničku izgradnju, ne samo cirkularne ekonomije, već i cirkularne kulture, i najavila da će zaključci „Šift“ konferencije  biti upućeni Ministarstvu kao osnova i podsticaj za dalje zajedničke inicijative i akcije.