Bilateralni susret ministra Trivana sa članovima delegacije UNEP

Bilateralni susret ministra Trivana sa članovima delegacije UNEP

Na marginama Ministarske konferencije „Inovativna rešenja za smanjenje zagađenja u Jugoistočnoj i Južnoj Evropi“ koja se održava u Beogradu, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se danas sa predstavnicima delegacije Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija - UNEP, koju je predvodio Gaetano Leoni, koordinator UNEP za Mediteran.

Ministar Trivan izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost UNEP-u, najvećoj svetskoj organizaciji za životnu sredinu, što je odabrala Srbiju za domaćina ovog značajnog međunarodnog skupa, ceneći napore koje naša zemlja čini na otvaranju i rešavanju ključnih ekoloških pitanja i jačanju međunarodne saradnje u tim okvirima. „Srbija je preduzela ozbiljne korake za otvaranje poglavlja 27, rešavanje pitanja zagađenja, korake koji nas približavaju razvijenim evropskim zemljama“, istakao je.

Gaetano Leoni je rekao da zemlje regiona odlikuje očuvan biodiverzitet, bogatstvo resursa i znatni razvojni kapaciteti, zbog čega je smanjenje zagađenja naročito značajan zadatak, ne samo za ovo područje, već i za celokupnu međunarodnu zajednicu. On je izrazio punu podršku Srbiji u njenim naporima u unapređenju životne sredine, kao i njenim međunarodnim inicijativama. „Održavanje ove konferencije u Beogradu i njeni rezultati biće od najvećeg značaja za održavanje konferencije Skupštine UNEP u Najrobiju naredne godine“, istakao je Leoni