Bez pošumljavanja nema uspešne borbe protiv klimatskih promena

Bez pošumljavanja nema uspešne borbe protiv klimatskih promena

Bez pošumljavanja i bez obnavljanja šumskih ekosistema nema ublažavanja posledica klimatskih promena, a ono što možemo svi da uradimo za naše okruženje i za našu zemlju i Planetu je da sadimo drveće, i tako pomognemo da se naša priroda i životna sredina sačuvaju i unaprede, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na današnjoj akciji pošumljavanja koju je organizovala Egzit fondacija, uz stručnu pomoć JP NP „Fruška Gora” i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i učešće i podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstva zaštite životne sredine i Pokreta gorana Vojvodine.

Pošumljavanje je najjednostavniji, najjeftiniji i najefikasniji način ublažavanja klimatskih promena, ali je danas i najvažnije ekološko pitanje, rekao je ministar, jer je u osnovi mera  kojima naša civilizacija može efikasno da odgovori na posledice klimatskih promena, a budućnost pripada zdravoj životnoj sredini i očuvanoj Planeti.

Goran Trivan je čestitao Egzit fondaciji na pokrenutoj akciji, i potvrdio i dalju punu podršku Ministarstva. On je rekao da je Srbija svojim sve važnijim mestom u međunarodnim organizacijama u oblasti zaštite životne sredine, i svojim inicijativama, pozvala na šire akcije pošumljavanja, pri tom se ugledajući na ekološke vrednosti i ciljeve Evropske unije. Srbija ima oko 30 posto teritorije pod šumom, a naši ciljevi su da dostignemo oko 40 posto šumovitosti, istakao je. Pošumljavanje Vojvodine, koja sada ima preko 6 posto pošumljenosti, naročito je značajan zadatak, i utoliko današnja akcija pošumljavanja u našem dragocenom nacionalnom parku je značajnija, rekao je.

Zaključujući da su zajedničke akcije na unapređenju prirodne baštine i životne sredine ujedno prilika za jačanje mira, saradnje i međusobnog razumevanja, ministar Goran Trivan je pozvao sve građane Srbije da se uključe u ovakve i slične akcije, i pomognu da svet i Srbiju očuvamo u svom prirodnom bogatstvu i lepoti.

Posaditi drvo znači posaditi nadu, rekao je u akciji pošumljavanja ambasador Sem Fabricio, šef Delegacije Evropske unije, i dodao da to znači danas 10.000 nada, a plan „Zelene revolucije“ da se posadi milion sadnica značiće milion nada za ovaj svet. Evropska unija je ustanovila inicijativu „Zeleni dogovor“ i želimo da Srbija bude deo tog izazova, rekao je šef Delegacije EU i naglasio da  zaštitu životne sredine Evropska unija  sagledava kao jedan od ključnih ciljeva, uključujući cilj da Evropa do 2050. godine postane prvi kontinent bez ugljenika.

Osnivač Egzit fondacije Dušan Kovačević rekao je da je današnja akcija u kojoj će biti posađeno ukupno 13 hiljada sadnica hrasta kitnjaka na površini od oko 2.6 hektara na području Nacionalnog parka „Fruška gora“, predstavlja početak akcije masovnog pošumljavanje u zemlji, regionu i svetu, deo „Zelene revolucije“, sa ciljem da se samo u Srbiji u narednim godinama zasadi preko milion stabala.

Prva akcija koja je danas realizovana deo je EU projekta Natura 2000, a pokrenuta je na prethodnom Egzit festivalu kada se na Petrovaradinskoj tvrđavi za ovaj ambiciozan poduhvat prijavilo preko hiljadu dobrovoljaca sa odgovornim stavom prema životnoj sredini. Dušan Kovačević je najavio da će fondacija i Egzit Festival nastaviti sa ekološkim akcijama i porukama koje će biti njihova centralna tema.