Delegacija MZŽS na Ministarskoj konferenciji o životnoj sredini i zdravlju

Ministarska konferencija Dokić

Delegacija MZŽS na Ministarskoj konferenciji o životnoj sredini i zdravlju

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić učestvuje na Sedmoj ministarskoj konferenciji o životnoj sredini i zdravlju, koja se održava u Budimpešti od 5. do 7. jula, u okviru Evropskog procesa životne sredine i zdravlja.

Ministarska konferencija Dokić 2Konferenciju organizuje Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, u partnerstvu sa Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija za Evropu i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu. Našu delegaciju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, koju predvodi dr Vesna Turkulov, kao i državni sekretari Ministarstva zaštite životne sredine Robert Jakša i Sandra Dokić.

Državna sekretarka Dokić učestvuje u paralelnoj sesiji na temu ostvarivanja ljudskih prava na vodu i sanitaciju u okviru sprovođenja Protokola o vodi i zdravlju, kao i u sesiji korišćenja partnerstva „THE PEP“ (Evropski program za transport, životnu sredinu i zdravlje) za ubrzanje tranzicije ka zdravoj, niskougljeničnoj i održivoj mobilnosti u Panevropskom regionu, gde predstavlja aktivnosti Republike Srbije.

Ministarska konferencija Dokić 3Klimatske promene, zagađenje životne sredine i gubitak biodiverziteta predstavljaju najveću pretnju po zdravlje i dobrobit sadašnjih i budućih generacija, a cilj Konferencije je postizanje snažne političke posvećenosti ubrzavanju napretka u rešavanju zdravstvenih izazova koji proizilaze iz ovih pitanja.